Ahmad Raouf Basharidoust; une des victimes du massacre 1988, arrêté à l'âge de 16 ans, a été éxécuté après plus de 5 années de prison

مجاهد قهرمان، احمد رئوف بشري‌دوست پس از بيش از 5سال اسارت در زندانهاي خميني دژخيم در جريان قتل عام زندانيان سياسي مجاهد در سال 1367 به شهادت رسيد.

jeudi 12 août 2021

روزنامه فرانسوي فيگارو- سوئد؛ گشایش محاکمه تاریخی یک ایرانی متهم به اعدامهای انبوه در ایران در سال 1367

 


حمید نوری متهم است که در اعدام های جمعی مخالفان به دستور آیت الله خمینی دست داشته است. محاکمه او تا آوریل 2022 طول خواهد کشید.

«این دادگاه در تاریخ ثبت خواهد شد : یک مسئول سابق ایرانی متهم به عاملیت در اعدام های انبوه مخالفان به دستور آیت الله خمینی در سال 1988، از روز سه شنبه 10 اوت در سوئد محاکمه می شود که نخستین مورد در این پرونده حساس است.

حمید نوری، 60 ساله، در نوامبر 2019 هنگام ورود به سوئد برای یک دیدار خصوصی در فرودگاه بین المللی استکهلم-آرلاندا بازداشت شد و از آن هنگام در بازداشت موقت بسر می برد. بنا به اعلام دادستانی سوئد، حمید نوری بین 30 ژوئیه و 16 اوت 1988 "عامدا جان شمار زیادی زندانیان هوادار یا عضو مجاهدین خلق را گرفته" که هدف یک دستور اعدام از سوی آیت الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، پس از حملات این جنبش علیه رژیم در اواخر جنگ بین ایران و عراق (1988-1980)، قرار داشته اند.

محاکمه ای که تا آوریل 2022 طول خواهد کشید

دادگاه حمید نوری ساعت 9 و 15 دقیقه بامداد سه شنبه در محل دادگاه استکهلم گشایش یافت. متهم با لباسی به رنگ روشن با ظاهر آرام و لبخندی بر لب همراه با دو تن از وکلایش در محل حاضر شد. در هفته جاری دادگاه سه روز جلسه خواهد داشت که سرآغاز این محاکمه بزرگ و غیرمتعارف به شمار خواهد رفت، تا آوریل 2022 به طول خواهد انجامید و طی آن اظهارات دهها شاهد در جایگاه شهود استماع خواهد شد.

چند صد نفر – عمدتا هواداران مجاهدین خلق – پیش از شروع دادگاه در برابر ساختمان دادگاه استکهلم گرد آمدند تا از قضائیه سوئد و بین المللی بخواهند که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور جدید ایران، را محکوم کنند.

متهم که در زمان این وقایع سمت دستیار معاون دادستان در زندان گوهر دشت کرج را داشته، تحت اتهامات اصلی "جنایات جنگی" و "قتل نفس" که قضائیه سوئد برای رسیدگی به آن از صلاحیت عام برخوردار است، محاکمه می شود.

 

بیش از سی مورد شکایت رسمی

این قضیه در ایران از حساسیت بالائی برخوردار است، چرا که فعالان سیاسی مسئولان کنونی حکومت را متهم می کنند در آن کشتارها نقش داشته اند : مانند پرزیدنت رئیسی که از سوی عفو بین الملل متهم شده عضو یک "هیئت مرگ" عامل اعدامها بوده است. ابراهیم رئیسی در سال های 2018 و 2020 در پاسخ به پرسش هائی در خصوص این اعدامها دست داشتن خود در آنها را تکذیب کرده، اما از "دستور" انجام این تصفیه که به گفته وی آیت الله خمینی صادر کرده بود، "تجلیل" کرده بود.

حمید نوری همچنین مظنون به اینست که در همان دوران در اعدام شماری از دیگر زندانیان بر اساس ایدئولوژی یا اعتقاداتشان که دادسرا مغایر با اصول "حکومت دینی ایران" تشخیص داده بوده، مشارکت داشته است. به گفته وکیل متهم، توماس زودرکوئیست ، نوری که امروز هدف بیش از سی شکایت رسمی شاکیان خصوصی – مرکب از قربانیان، شهود یا نزدیکان قربانیان – قرار دارد، "هر گونه اتهام دست داشتن در اعدامهای مفروض سال 1988 را تکذیب می کند".

سازمان های غیر دولتی مدافع حقوق بشر از سالها پیش کارزاری را پیش می برند تا عدالت در مورد آنچه که اعدام های فرا قانونی هزاران ایرانی، اکثرا از جوانان، در سراسر ایران در روزهای پایانی جنگ ایران و عراق توصیف می کنند، اجرا شود. از ماه مه گذشته، بیش از 150 شخصیت، از جمله چندین برنده جایزه نوبل، رؤسای پیشین چند کشور یا دولت و مسئولان پیشین سازمان ملل متحد نیز خواهان یک تحقیق بین المللی راجع به اعدام های سال 1988 شده اند.»

منبع : سایت فیگارو- ۱۰ اوت ۲۰۲۱  

 

https://www.lefigaro.fr/international/suede-ouverture-du-proces-historique-d-un-iranien-accuse-d-executions-de-masse-en-iran-en-1988-20210810

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire